Wie op zoek was naar een uitdaging op het gebied van weer, wind en water zat in het weekend van 14 en 15 oktober helemaal goed in Stadskanaal. Daar werd op zaterdag een oefenronde gegooid en op zondag stond de National Tour op het programma. Een strijd tegen de elementen, maar tegelijkertijd genieten van een unieke course in een prachtige omgeving. 

Tijdelijke course (nog wel)

Het is voor het eerst dat de NT naar Stadskanaal komt. In de Groninger plaats wordt al enige tijd gelobbyd voor een eigen, vaste course en TD Martijn Knegt heeft het ook, indrukwekkend, bijna voor elkaar maar even geduld is nog nodig. 

Daarom werd samen met TD-assistent Erik Hogeboom en de nodige vrijwilligers een tijdelijke 18 holes course uit de grond gestampt die, zoals één van de deelnemers het omschreef, ‘op NK-niveau zit qua moeilijkheid…je kunt nergens een fout maken.’

Oefenronde

Niemand kon dus vertrouwen op een voor hem/haar bekende baan en daarom was de oefenronde op de zaterdag een welkom aanbod voor de nodige NT-spelers die ook op zondag verschenen. Tegelijkertijd organiseerde Citypark Flyers (CPF) ook haar eigen clubcompetitie, de King of the North, en daardoor stonden er zaterdag meer dan 30 spelers aan de start. 

In dit format mag je vanaf de tee twee shots proberen en kiezen met welke je verder speelt. Een ideale manier om te oefenen dus met verschillende shots en discs. En al helemaal handig als je disc out-of-bounds ligt en kopje onder is gegaan in één van de vele wateren rondom de course. 

CPF’er Jens Maas kwamuiteindelijk als beste smijter uit de bus met een score van -5. Samen met Jaan Kuusaru )-2) was hij de enige speler die onder par wist te gooien. Het geeft het niveau van deze course aan. 

National Tour op zondag

Een blik op Buienradar gaf zondag wel aan waar de spelers bij de National Tour mee te maken kregen: heel wisselende omstandigheden. De buien trokken over Stadskanaal in een dusdanig gevlekt patroon dat je nog eerder aan de stippen van 101 Dalmatiërs moet denken. Het zorgde in elk geval voor de nodige uitdaging. 

Helaas was de opkomst bij deze NT minder groot dan bij vorige events in dezelfde tour en met zelfs nog wat blessures en verslapers (jawel) erbij, kwam de opkomst uiteindelijk op 27 smijters uit.  

De thuisblijvers kun je echter rekenen tot de verliezers, want diegene die wel speelden hadden een uitdaging van formaat. Door het gevlekte buienpatroon waren de omstandigheden op de al lastige course, nog lastiger. Het ene moment straalde het met blauwe lucht en een warm zonnetje, het andere moment stak de wind flink de kop op en barstte de hemel open voor een flinke regenbui in een koud landschap. Kortom: het was aanpassen, voor iedereen. 

Spannende strijd

Na de eerste ronde ging Ruben Timmerman (CPF) samen met de gebroeders Veld (Micah en Boaz, CPF) aan kop met een score van -1. Bij de vrouwen stond Nederlands Kampioen Fleur Verberk (Bear Disc Golf) nog aan kop met 3 worpen voorsprong op Hilde Goorhorst (Bear Disc Golf). 

Maar zoals gezegd kan er veel gebeuren op een course waar de omstandigheden per minuut kunnen verschillen. Na de tweede ronde stond er dan ook een ander podium. Eentje zelfs met een junior die op het podium van de MPO klom. 

Bij de heren pakte Boaz Veld de eerste plek met -5 over twee rondes en zette met een tweede ronde van -4 ook de beste van het weekend neer. Daarna trok CPF’er Harm Koers een prachtige zilveren plek naar zich toe, met dank aan een -3 score in de tweede ronde. Micah Veld maakt het podium en pakte het brons én tegelijkertijd ook het goud voor de best scorende junior. Een knappe prestatie. 

Bij de vrouwen wist Hilde Goorhorst de dag beter af te sluiten dan Fleur Verberk, die kampte met een blessure aan de speelhand in de tweede ronde. Desalniettemin zette Hilde in die tweede ronde wel het baanrecord neer van +11 bij de vrouwen. Een verdiende overwinning dus. 

Voor alle winnaars waren er mooie, zelfontworpen en gemaakte prijzen van de National Tour in Stadskanaal. 

Andere winnaars nog: Tom Verberk pakte bij de open divisie MA3 de winst, Silke Hoekstra deed dat bij de FA3. Dit toernooi werd er ook een ace gegooid door Steven Valkenberg op de bevreesde hole 5 over het water. Een prachtige ace om te gooien. 

Bedankt

Citypark Flyers wil iedereen bedanken voor het meedoen en al helemaal alle vrijwilligers voor het opzetten van de baan, het spotten en het afbreken. Ook dank aan House of Discgolf voor het sponsoren van het evenement met CTP-prijzen en het beschikbaar stellen van de nodige baskets. 

We zien iedereen graag terug in Stadskanaal op (hopelijk heel snel) de vaste baan!

Link: alle uitslagen op de site van de PDGA

Na regen komt zonneschijn tijdens prachtig NT-weekend in Stadskanaal
Getagd op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.